5 gode råd: Få tid og rum til refleksion og pauser i det nye år

20. december 2021
2021 har været et usædvanligt år. Vi startede året på hjemmekontoret. I foråret kom vi i bølger tilbage på arbejde efter total nedlukning.

Vi talte om corona-ro. På hjemmekontoret oplevede mange, at de pludselig fik arbejdsro, tid til en løbetur midt på dagen, til gåture i naturen og til nærvær med deres familie.

Vi spurgte: Hvad har vi lært af hjemmearbejde? Hvordan skal vi nu indrette vores arbejdsliv? Er der en brydningstid på vej?

Mange steder hænger spørgsmålene fortsat i luften. Vi kom tilbage i storrumskontorerne og mødelokalerne. Tilbage til stress og jag og kø på motorvejen.

Men nu er vi igen flyttet hjem på hjemmekontoret. Og det er uvist for os hvor længe.

Lad os midt i nedlukning, julestrabadser og på dørtærsklen til det nye år spørge os selv: Hvad blev der af min tid og rum til refleksion og pauser? Og hvad er min tid værd i det nye år?

 

Herunder giver jeg 5 råd, som alle kan hjælpe dig til at få tid og rum til refleksion og pauser i det nye år.

1. Skab rum til refleksion
Før du kaster dig ud i dine opgaver for det nye år, så afsæt tid til at skabe rum for refleksion og læring for det forgangne år. Spørg dig selv: Hvad har jeg lært i året der er gået? Hvad har jeg gjort godt? Hvad kan jeg gøre bedre? Og hvordan kan jeg tage læringen med videre? Beslut også hvor ofte og hvordan du vil afsætte tid til refleksion i det nye år. Og book det allerede nu i din kalender.

2. Hav et skarpt fokus
Den hurtigste genvej til at frigive tid er at have et skarpt fokus. Du skal derfor sørge for, at dine mål og prioriteter er knivskarpe. På den måde er det tydeligt for dig, hvilke opgaver du skal sige ja og nej til. Kort sagt: Det er dit kompas for, hvad der er de mest værdifulde aktiviteter og din tid værd.

3. Sæt grænser for dit arbejde
Mange laver konstant ”overtræk” på den tidsmæssige konto ved at arbejde mere, end det er holdbart for dem i længden. Når kalenderen er fyldt ud med væg-til-væg møder og mails og forberedelse skubbes til efter børnene er lagt i seng, er der aldrig tid til andet end at være reaktiv. Du skal derfor sætte grænser for dit arbejde, hvor meget og hvornår du arbejder og derefter luge ud i det ”ukrudt”, der har fundet vej til din kalender.

4. Ugentligt refleksions- og planlægningsmøde
Alt for ofte møder jeg eksempler på, at vi ikke planlægger vores tid. Den amerikanske time management guru, David Allen, er citeret for at sige: ”For hvert minut du planlægger, sparer du 10 minutter i udførelsen”. Og det er sandt! I slutningen af hver uge, skal du afsætte tid til at stoppe op og reflektere over dine læringer i den forgangne uge. Disse læringer skal du tage med i planlægningen af den kommende uge. Planlæg også dine 2-3 vigtigste opgaver for den kommende uge og hvad du ellers gerne vil have plads til i dit liv.

5. Det perfekte 24 timers princip
Siden jeg i sommers læste en bog af Charlotte Mandrup, coach og forfatter, hvor hun beskriver det perfekte 24 timers princip, har jeg fortalt det i alle de sammenhænge, jeg har kunne komme til. Det perfekte 24 timers princip handler om, at dit døgn skal bestå af arbejde, inspiration, restitution, bevægelse, nærvær og søvn. Reflekter over, hvordan dit perfekte 24 timers princip ser ud, og start det nye år med gode vaner!

 

Er du nysgerrig på, hvordan du skaber tid og rum til refleksion og pauser? Savner du redskaber til at komme på forkant i din hverdag og til at skabe rum for refleksion i en travl og evig foranderlig hverdag?

Læs mere om min masterclass “Lær hvordan du får tid og rum til strategiske tanker og refleksion”.

Klar til forandring?

Kom i gang med 1 times gratis samtale

Kontakt mig for 1 times gratis indledende samtale. I samtalen vil du få et tydeligt billede af, hvad du ville bruge tiden på, hvis du kunne frigive 5 timer på en uge, og hvad der i dag forhindrer dig.