Din mobil og din følelse af at være eftertragtet står i vejen for din tid til refleksion

23. april 2022

Jeg har den seneste tid reflekteret over spørgsmålet: Hvorfor oplever størstedelen af ledere, at de ikke har tid til refleksion?

Jeg har de seneste år søgt at få indblik i, hvilke udfordringer og forhindringer, du oplever som leder i forhold til at have tid og rum til refleksion. Og ikke mindst kortlægge, hvad der skal være til stede for at du lykkes med at skabe plads til de langsigtede tanker.

Jeg har mødt 2 lejre:

Den ene lejr siger: ”Jeg har travlt…” eller ”Der er ikke tid til…”. De oplever, at lige meget hvor stærkt de løber, kommer de aldrig på forkant. De kan nærmest blive provokeret ved tanken om, at der er den tid der skal være, og at det handler om prioritering. For alt er vigtigt og haster. For nogle i den her lejr er travlhed lig med at være eftertragtet: Se hvor travl og vigtig jeg er! (Jeg hører om ledere, der har 3 møder booket i kalenderen på én gang?). Og så er der dem, der mærker den trætte krop og det trætte sind, men de ved ikke, hvordan de skal komme ud af det snurrende hjul. I den her lejr er hjernen styrende, og intuitionen og nærværet en sløret plet i bagspejlet.

Den anden lejr siger: ”Skulle vi ikke lige stoppe op og tænke os om?” De er frustrerede over den evige halsen efter tid i deres omgivelser. De føler sig som enlige soldater, der oplever at blive misforstået og fejet til side på ledermøder, når de stiller spørgsmålstegn ved antallet af nye projekter, man agter at sætte i søen. På trods af, at kalenderen allerede er flydt over for længe siden. De kæmper for at holde fokus på deres kerneopgave og være nærværende for deres medarbejdere, mens de skal forholde sig til nye projekter og initiativer, der hele tiden sættes i søen. De sniger sig til pauser i løbet af dagen og higer efter at komme ud og få inspiration og luft til de langsigtede tanker.

I påsken læste jeg bogen ”Afdelingen for sund fornuft” af Martin Lindstrom, der blandt andet beskriver sine erfaringer om, hvorfor du ikke har tid og rum til refleksion. Der er både meget genkendeligt i Lindstroms erfaringer og samtidig formåede han at sætte nye perspektiver på mine egne refleksioner.

Jeg vil her dele 3 erfaringer om, hvorfor du ikke har tid og rum til refleksion og give eksempler af Lindstrom.

1. Kan det ikke måles, eksisterer det ikke
Jeg hører ofte ledere fortælle, at de ikke oplever de kan retfærdiggøre, at de tager tid ud af kalenderen til refleksion. De kan føle at de snyder eller ikke bruger deres tid som omgivelserne forventer af dem – for hvad er det præcist du fik ud af din tid til refleksion? Jeg oplever igen og igen, at du som leder bruger langt størstedelen af din tid i dit “produktionsrum” og at tiden til dit “reflekionsrum” skubbes til side for travlhed. Lindstrom taler om, hvordan virksomheder i dag har skubbet næsten alt, der kan kaldes “menneskeligt” ud:

”Når tid er en høj prioritet i de fleste virksomheder – i modsætning til at tænke langsigtet – er det så så mærkeligt, at sund fornuft er så fraværende i virksomheder? Sund fornuft kræver at man stopper op – for alvor. Og ægte perspektiv. Det kræver, at vi forstår og anerkender andre menneskers synsvinkel. Men helt ærligt. Hvem har tid til det i dag?”

Refleksion handler om, at vi udforsker og bearbejder egne erfaringer, så de kan føre til ny indsigt, forståelse og evt. ændret adfærd. Men refleksion forpligter ikke nødvendigvis til handling, og hvis man handler på baggrund af en refleksion kan det nødvendigvis ikke ses af andre, fordi handlingen kan relatere sig til ens egen læring og adfærd. Når vi konstant er i vores “produktionsrum” stopper vi aldrig op, bearbejder vores læringer og justerer kursen undervejs. Konsekvensen er et ineffektivt, stresset og usunds arbejdsmiljø. Ligesom der er en ramme for vores produktionsrum, skal læring og udvikling i vores kalender. Rum til refleksion skal I din kalender på lige fod med alle dine andre opgaver

2. Teknologi er smart, men du skal være smartere
Jeg hører ofte ledere fortælle, hvordan de oplever, at det bimler og bamler dagen lang fra deres computer og telefon. Der er aldrig et øjeblik til at få ro i hovedet eller til at tænke en tanke til ende, før der er en påmindelse om næste møde på telefonen, en kollega ringer eller en ny mail tikker ind i den overfyldte indbakke. Lindstrom taler også om, hvordan teknologi har været med til at skabe vores travlhed.

”Efterhånden som smartphones, tablets og bærbare monopoliserer vores arbejds- og privatliv, dukker muligheden for at følge vores sunde fornuft – og indlevelsesevne – ikke op så ofte som tidligere. Vi føler os tvunget til at presse noget produktivt ud af hvert eneste øjeblik – hvorved ethvert rum eller tidspunkt til refleksion bliver tilsidesat (…) Hvis vi aldrig lader dem hvile, bliver apparaterne mere og mere langsomme, og vores hjerner har det på samme måde.”

Jeg tror hurtigt, vi alle kan blive enige om det fremskrift, som teknologien har skabt og fortsat skaber for vores velfærd og samfund. Men vi må spørge os selv, om vi på nogle punkter ikke også betaler en høj pris? Vores sunde fornuft, som Lindberg skriver. Når du får en ny computer eller telefon er funktioner og notifikationer slået TIL. Det samme gælder, når du løbende henter nye apps. Det tager få sekunder at slå fra, men vi får det ikke gjort. I stedet går vi rundt som zombier dagen lang med hovedet i vores telefon frarøvet tid og rum til de langsigtede tanker.

3. Travlhed handler om din eksistens
Har du hørt mig til et foredrag eller deltaget på et af mine kurser, har du med stor sandsynlighed hørt mig sige, at det ikke handler om, at der ikke er tid nok. Det er den tid, der skal være. Vi har alle 24 timer i døgnet, hverken mere eller mindre. Jorden drejer om dig selv i nøjagtig det tempo, den skal. Solen står op i øst, og ned i vest. Den dag du forstår og accepterer, at der er den tid der skal være, vil dit perspektiv ændre sig og du vil handle på det, der er allervigtigst og din tid mest værd.

Men selvom vi godt ved, at der er 24 timer i døgnet, er en af de største udfordringer i dag vores tid og balance. Og i særdeleshed hvis vi er en del af en organisation, der hører til lejr nr. 1, hvor travlhed er gennemsyret i alt, hvad man foretager sig. Før vi kan arbejde med vores tid – og travlhed – er det vigtigt at forstå, at vores tid har dybe rødder til vores følelse af eksistens. Det er en pointe, som Lindstrom også taler om:

”Spørg enhver af dine venner eller bekendte, hvordan det går for tiden, eller hvordan de har haft det, og hvad de har lavet, og jeg kan garantere, at deres umiddelbare svar vil være Travlt – hvad med dig? Jeg har også vildt travlt. Uanset om vi taler om vores arbejde eller privatliv, kan ingen af os modstå fristelsen til at fortælle alle, vi kender, hvor overbebyrdede vi er. Hvorfor? Fordi at have travlt, eller i hvert fald sige, at vi har det, beviser gyldigheden af vores eksistens. I højere grad end de fleste ord har ”travlt” en tyk, underforstået betydning. ”Travlt” betyder, at vi er populære, eftertragtede og gode til det, vi laver (…)”

”Et af de mange problemer med travlhed er, at ophobning faktisk gør vores hjerner mindre produktiv. Den globale trend – at alle har så travlt, som de har – betyder, at jo mere vi retfærdiggør den kendsgerning, desto mindre tid med os selv har vi til at komme på nye og opfindsomme ideer og til at læne os tilbage og reflektere. Vi har helt sikkert ikke tid til at tænke over vores job, i hvilken retning vores virksomhed bevæger sig, eller i hvilke afdelinger sund fornuft måske er helt fraværende, og hvad vi kan gøre for at få styr på det.”

 

Er du leder?
Og har du brug for tid til refleksion, til at mærke efter og integrere nye måder at arbejde og lede på?

Kom med på masterclass i Vejle eller København eller på leder retreat på fantastiske Sølballegaard i Mols Bjerge, som jeg afholder i samarbejde med Louise Sparf.

Masterclass i Vejle til september 2022: Lær hvordan du får skabt tid og rum til strategiske tanker og refleksion

Masterclass i København til september 2022: Lær hvordan du får skabt tid og rum til strategiske tanker og refleksion

Leder retreat i Mols Bjerge til oktober 2022: Fordybende leder retreat – balance i lederskabet

Er du nysgerrig på at høre mere er du altid velkommen til at kontakte mig på 61314254 eller kontakt@cecilieholmgaardpetersen.dk

 

Photo credit: Book.apple.com

Klar til forandring?

Kom i gang med 1 times gratis samtale

Kontakt mig for 1 times gratis indledende samtale. I samtalen vil du få et tydeligt billede af, hvad du ville bruge tiden på, hvis du kunne frigive 5 timer på en uge, og hvad der i dag forhindrer dig.